Избор на мивка за кухнята

Кухнята е сърцето на дома, а мивката–най-добрия помощник на всяка домакиня. И дори да имате миялна машина, мивката си остава необходим аксесоар във всяка къща. Трудно е обаче да се спрем на перфектната мивка, особено когато не знаем кое е най-подходящо за нас като избор. Затова и ви предлагаме няколко полезни съвета, как да изберете перфектната мивка.

кухнеска мивка варианти

Изберете размерите

Най-напред измерете разстоянието в зоната за вашата мивка. Има единични мивки, правоъгълни мивки, двойни миещи мивки, мивки с две зони–за миене и изплакване, с едно или две крила за сушене–внимателно изберете какво искате, преди да тръгнете да купувате.

Внимавайте с материала

Мивките се предлагат изработени от различни материали. Може да са от чугун, ламарина, цветен емайл, неръждаема стомана, кварц и други. Уверете се, че тази, която сте избрали, отговаря на вашия кухненски интериор и цветовете.

кухненска мивка

Проверете инсталацията

Съобразете мивката с типа инсталация, който имате в дома си. От една страна има мивки, които се вграждат, а други са напълно самостоятелни. Но и двете се монтират над плота. Другите, които се монтират под плота и могат да се затворят са с друг принцип на монтаж, затова избирайте внимателно. Също така се уверете, че е с правилното разположение на връзката за канала, за да нямате проблеми при монтажа.

Функционалност

Що се отнася до функционалността, не пестете средства. Може да вземете мивка, която позволява монтаж на батерия с душ за зеленчуци. Друга има мелничка за отпадъци, а трета–крила за сушилник.

Също така може да поискате мивка с допълнителни скоби или кошници, които да служат за измиване на плодове и зеленчуци, без да разливате вода по пода или задната част на канала.
Аксесоарите също имат значение

В днешно време, все повече производители предлагат и допълнителни аксесоари. Капак, който превръща мивката в част от плота, допълнителни кошници за миене на малки съдове или зеленчуци, решетки за отцеждане на водата и редица други. Дори и този тип мивка да ви изглежда по-скъп, обърнете внимание на предимствата, които ще ви осигури, преди да се откажете от такава покупка.

каменна кухненска мивка

Плюсове и минуси на различните типове мивки

Традиционните мивки за баня, а все още и за кухня са порцелановите. Те имат винтидж стил, красиви са и изглеждат добре. Но имат два сериозни недостатъка–могат да се счупят, ако изпуснете някой по-тежък съд вътре, а отделно от това лесно се надраскват и почерняват, което е трудно за отстраняване.

Мивките от неръждаема стоманата са лесни за почистване и издръжливи. Неприятното е, че металът може да се надраска, а от варовика се образуват петна, които може да се окажат проблем. И въпреки това тези мивки са най-предпочитани. Фактически може да ги поставите във всеки тип кухня и те ще се слеят с лекота с интериора й.

Гранитните мивки са друг тип кухненско оборудване, което лесно се намира на пазара. Те са издръжливи и не се влияят от одрасквания и изстъргване. Освен това не остават водни капки по тях. Минусът им е, че моделите с по-светъл цвят може да се оцветят от по-силни оцветители в храната или по съдовете, а за да се избегне това е необходима по-специална поддръжка.

Мивките от естествен камък са също доста често срещан избор. Те се съчетават с плотовете, кухненското обзавеждане и придават автентичен вид на стаята. Но този материал е скъп, труден за обработване, а освен това може да се надраска или напука. А и може да се окаже, че сте принудени да използвате специални почистващи препарати, за да не го повредите.

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *