Цветовете в детската стая

детска стаятИзборът на цветова гама за детската стая може да бъде доста труден, ако сте от родителите, които се разграничават от стандартните цветове определени от пола на детето, а именно розов за момиче и син за момче. За щастие на всеки родител учените са вложили доста усилия и средства, за да установят, кои цветове са подходящи за детска стая и кои не. От психологическа гледна точка цветовите гами влияят на настроението по различен начин, затова е важно да сте наясно как оцветяването в детската стая ще влияе на вашето дете.

Ние ще ви запознаем с двете основни цветови групи топли и студени, а вие според собствените си предпочитания ще направите правилния избор за цветовете в детската стая на вашето дете.

Топли цветове

В общи линии топлите цветове предизвикват чувство на щастие и комфорт, големите помещения придобиват особено уютно излъчване. Смелите нюанси, като червено, оранжево, жълто стимулират ума и имат тонизиращ ефект върху тялото. Това е причината да не се препоръчват за помещения, като детски стаи и спални. Използвайте тези цветове само като акценти, но не и за основен цвят.

розова детска стаяЧервен цвят

Той е богат и силно емоционален, червеното възбужда нервната система и тонизира тялото, спомага за увеличаване на сърдечната честота, повишава кръвното налягане и учестява дишането. Червения цвят се свързва се свързва с агресията, нарушава концентрацията, в много случаи предизвиква главоболие. Изключително неподходящ цвят за детски стаи и спални.

Розов цвят

Всеобщо обичан цвят от малките момичета, розовото предизвиква съчувствие, излъчва женственост и създава успокояваща атмосфера. Ако сте решили да оцветите стаята на вашата принцеса в розово изберете най – светлия нюанс, защото е възможно с течение на времето този цвят да предизвика раздразнение при подрастващите.

Жълт цвят

Светъл и весел този цвят се свързва с щастието и мотивацията. Светлото нежно жълто насърчава концентрацията, а най – светлите нюанси на този цвят могат да стимулират метаболизма и паметта. Ако прекалите с ярките нюанси това може да предизвика чувство на гняв и безсилие при вашето дете.

Оранжев цвят

Приятелски настроен и гостоприемен цвят. Той е подчертано социален, насърчава комуникацията и създава усещане за близост. Използвайте по – светлите нюанси за основни, а по – ярките само за акцент.

Студени цветове

Студените цветове имат успокояващ ефект върху организма и могат да направят стаята на детето предразполагаща към отпускане на напрежението. За целта използвайте светлите студени цветове. Тъмните биха имали обратен ефект. Те ще подтикнат детето ви към вглъбяване, затваряне в себе си дори може да се стигне до депресивни състояния. Препоръчителните студени цветове за детска стая са синьо, зелено, лилаво.

синя детска стаяСин цвят

Точно обратно на червеното синия цвят действа успокояващо, понижава кръвното налягане, пулса, дишането, намалява чувството за тревожност и агресия. Подходящ е за основен цвят на детска стая, в която живее агресивно или хиперактивно дете.

Лилав цвят

Това е цвета асоцииращ се с мъдростта и духовността. Лилавото е съчетание между стабилността на синьото и енергията на червеното. Препоръчват се светлите нюанси на този цвят, защото въздействието му е много силно.

Зелен цвят

Това е цвета символизиращ природата, новото начало. Свързва се със здравето благополучието, действа успокояващо върху тялото и ума, насърчава концентрацията, намалява напрежението.

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *