Да обзаведем стаята за ученика, без да допускаме грешки

Ако наесен вашето момче или момиче е първокласник, значи бързо трябва да се освободите от бебешкото розово и синьо и да помислите за нещо елегантно, но пригодно за ученик. Там детето трябва да учи, да си почива от новите задължения и да може да посреща приятели. Няма да намерите универсален модел за такава обаче.

Ученическата детска стая вече не е помещение, чийто интериор зависи само от вкуса и възможностите на мама и тате. Това е специално място, която трябва да се оформи, съобразявайки се предимно с индивидуалността на детето. Единственото общо между всички възможности е изискването интериорът да действа благоприятно на малкия си голям стопанин и да зарежда с енергия, когато е преуморен от новите си задължения.

За да създадете такава атмосфера, трябва да се пазите от следните грешки:

детска стая

1. Внимавайте с промените

Има впечатлителни, много сензитивни деца, за които всякакви промени в начина им на живот могат да бъдат шок. По тази причина, когато купите нови важни предмети като учебна маса, стол, библиотека, не променяйте кардинално цялото помещение. Детето ви може да е вече първокласник, но е само на 7 и още е нормално да играе с кукли и коли!

За целта може да използвате леко перде, изберете два паравана или нещо друго, което ще раздели учебната и игралната зона, без да прави грозно впечатление в интериора.

Детска стая интериор

2. Балансирайте цветовете

Ярките, дръзките цветове се харесват на децата, но едновременно с това ги превъзбуждат и изморяват лесно. Монотонността пък е скучна и по никакъв начин не стимулира идейността. Затова – търсете баланс в цветовата гама и не залитайте в крайности.

Най-добре заложете на яркото в учебната зона, а меките, успокояващи цветове да отидат в ъгъла с леглото.

Детска стая идеи

3. Създайте кът за игри

Не само първокласникът, но и всеки по-голям ученик се нуждае от свое пространство, в което да не го налягат мисли за уроци, задачи, задължения.

Погрижете се да има въздух и достатъчно място за игра. Дизайнерите са го изчислили: Оптимално съотношение в детската стая е: 60-70% от мястото трябва да служи за отдих и сън, а 30-20% – за учене.

детска стая обзавеждане

4. Не затрупвайте стаята с излишни вещи

Като допълнение към предходната точка, помислете за възможно най-лаконичното обзавеждане. Да, децата се впечатляват от коли – легла или пиратски кораби или бюра – акула, но не им трябват тежки библиотеки, масивен диван или стол. Дори текстилът трябва да е в умерено количество, за да не събира прах, който изисква непрекъснато чистене и предизвиква алергия.

Какво всъщност ви трябва?!

Маса, стол, рафтове за книги, учебници, тетрадки – такъв е минималният комплект мебели, необходим за учебния кът в детската стая. Ако имате повече пространство, може да помислите за неща като черна дъска, статив, място за музикални инструменти, допълнителен стелаж.

Мебелите може да не са скъпи, но трябва да съчетават качества като функционалност, мобилност, комфорт и красота. Най-важното им качество остава осигуряването здравето на детето: Да не са с токсични покрития, да бъдат съобразени с увеличеното натоварване на зрението и опорно-двигателния апарат на ученика.

Оформяйте стаята на детето като работите с него в екип. Обяснявайте, разговаряйте и избирайте всичко заедно. Накрая ще създадете удобна и приятна за гледане ученическа стая, която е залог за успех в училище.

СПОДЕЛЯНЕ:

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *