Детската стая – комфортна и безопасна

Да изберем надеждни мебели за детската стая

Децата се чувстват удобно, когато имат свое собствено кътче, където да дават воля на фантазиите си. Но сънят и здравето им също са важни. Затова е желателно да обърнете особено внимание на детската спалня и мебелите в нея. Какво избирате, какви материи, какви мебели, осветление и всичко останало, за да се чувства то наистина добре и здраво.

стая за дете

1. Избор на спалня за детето

Ако спалнята е разделена от стаята за учене, значи трябва да обърнете особено внимание на мебелите и най-вече на леглото. То трябва да е достатъчно голямо и широко, за да може детето да спи спокойно на него. Освен това матракът трябва да е с минимум 22—25 см дебелина и средна твърдост, за да може тялото на малчугана да запази правилната си позиция по време на сън. Твърде мекия матрак, или ако предпочетете легло с пружина, може да доведат до изкривяване на гърба и болки във врата. А прекалено твърдия матрак може да се окаже неудобен и детето да не спи добре на него.

дизайн за детската

2. Цветове

Избягвайте агресивните цветове. В никакъв случай не залагайте на ярки и наситени бои, независимо, дали става въпрос за зелено, синьо или червено. Заложете на светли, пастелни нюанси, които успокояват и не разсейват излишно детския ум по време на учене или сън. Избягвайте излишните декорации като стикери, рисунки, апликации и други, ако стаята е само за учене и сън. Това може да отвлича вниманието на малките и да им пречи да се съсредоточат върху уроците си.

Подходящи цветове са светложълто, бяло, бледозелено, кремаво, пастелно розово или синьо, както и всички пастелни нюанси на бялото и жълтото.

интериор за детска

3. Спално бельо

Само памук. За предпочитане—органичен. Задължително е обаче да изберете естествени материи за спалното бельо на децата. В никакъв случай не се доверявайте на изкуствени завивки и чаршафи, изработени от акрил, найлон, или полиестер. Те ще дразнят кожата на детето и ще му попречат да спи нормално. Перете спалното бельо поне два пъти седмично, в комбинация с други памучни дрехи и с мек прах за пране

4. Мебели за съхранение

Стане ли въпрос за съхранение на вещи, от особено значение е как ще бъдат разположени. Може да купите леглото с ракла под него или странична такава, която да служи за съхранение на завивките. А пространството под леглото е отлично решение за съхранение на стари учебници или дрехи.

обзавеждане в детска стая

5. Осветление

Задължително е в спалнята да поставите няколко различни източника на светлина. Ако помещението се използва и за учене, поставете бюрото под прозореца, за да има се използва по-пълноценно естествената светлина. В същото време разположете една централна лампа на тавана, която да осветява цялото помещение и една на бюрото, както и една до леглото. Децата се плашат от тъмнината и по тази причина е хубаво нощем да разполагат с източник на светлина наблизо, който да могат да включат веднага.

обзавеждане в детска стая

6. Безопасност

И накрая, но не и по важност, безопасността е на първо място. Уверете се, че всички мебели и материи са безопасни за здравето на детето. Ако леглото е от ПДЧ, уверете се, че плоскостите са облицовани и не се ронят, или не излъчват миризма на лепило и други вещества. Материите задължително трябва да са безвредни и хипоалергенни — от матрака до възглавницата и завивките. Уверете се, че боите, които са използвани за леглото също не са токсични, а ако имате възможност, най-добре вземете легло от естествена дървесина или изцяло тапицирано, за да сте спокойни за вашия малчуган.

СПОДЕЛЯНЕ:

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *