Качествени пелети: Как да направим правилния избор?

Да изберем качествени пелети е от голямо значение

С наближаването на следващия отоплителен сезон, правилния избор на отоплителни материали е от огромно значение. Особено, ако не искате да страдате от запушен комин в средата на зимата. Отлично решение са дървесните пелети — икономични, с висока калорийност и лесни за използване.

Но на пазара се предлагат разнообразни продукти, които са под етикет “пелети”. В същото време качеството им може да бъде поставено под въпрос, или дори застрашат здравето ви.

използване на пелети

Кои пелети са най-качествени?

Качествените пелети са изработени от висококачествена дървесина. Обичайно те са изработени от нарязана на чипс дървесина, пресована под близо 30 тона налягане, която е предварително изсушена и смляна на трици. При пресоването се отделя органичен слепващ агент, който формува пелетите, а при горене не отделя токсични вещества.

Качествените пелети имат светъл цвят, не съдържат остатъци от кора, земя, пясък или пръст. Също така не са продукт на изрязани остатъци от мебели, които са били пресовани. При горене те светят с ярък пламък, отделят достатъчно топлина, а процентното съдържание на пепел е едва 3 — 4 %.

Качествените пелети имат приятна миризма на дървесина, а не на лепило. И най-вече — не замърсяват комина или огнището с твърде много сажди.

Най-качествените пелети са с калорийност 4300 — 5100 ккал/кг.Те изгарят почти напълно, а за сравнение, най-високата калоричност на дървата за огрев е едва 3440 ккал/кг.

Дървените пелети са с ниско съдържание на влага, което ги прави много по-високо ефективни. Затова при покупката на пелети, обърнете внимание и на тяхното тегло. Лесно ще разпознаете влажните пелети — те са по-меки, лепкави и тежки. От друга страна, добре изсушените пелети са сухи, леки и твърди.

Най-добрите пелети се произвеждат от дъб, бук или бор. Те имат най-ниско съдържание на пепел и са с най-висок коефициент на полезно действие.

пелети изработване

Как да разпознаем некачествените пелети?

Всъщност — доста трудно. Тъй като често пъти се случва да се използват избелващи вещества, за да се прикрие съдържанието на кори в пелетите, както и на други нежелани продукти, не бихте могли лесно да направите разликата.
Единият от вариантите е да предоставите закупените от вас пелети за лабораторен анализ, а другият е като вземете малко количество и направите сами тестовете у дома си.

Нискокачествените пелети горят по-слабо, отделят много повече пепел, а понякога и неприятни миризми. Цветът им се променя при контакт с вода, а често пъти и пушат, вместо да горят. Както вече посочихме, пепелното съдържание е доста по-високо, спрямо другите пелети. Ниската им температура на изгаряне също може да послужи като индикатор — те горят, но не топлят и не развиват висока температура. След горене, процентното съдържание от сажди и нагар също може да ви ориентира дали сте закупили качествен продукт.

Pellet di legno e fuoco

Разпознаване и съхранение на пелетите:

Има няколко начина, с които да сте спокойни, че не сте закупили нискокачествени пелети. Но не забравяйте, че трябва и да ги съхранявате надлежно. Ето как:

– Доверявайте се на лицензирани производители със сертификат за качество.
– Не купувайте от непроверени доставчици само заради ниските цени, които ви предлагат
– Купувайте малко количество за тест и едва тогава взимайте по-големи количества за употреба
– Съхранявайте пелетите на тъмно, в сухи помещения, далеч от влага и слънчева светлина
– Дръжте ги в добре затворени и изолирани помещения, тъй като иначе рискувате да бъдат използвани от животни или насекоми, които да се скрият в тях.

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *