Как да изберем подходящи пердета за дома, съобразно посоките на света ?

Слънчевата светлина е нещо прекрасно, но само ако я получаваме в точната „доза” за комфорта ни. Не обичаме сумрака, но полудяваме от горещината или пък—страшно ни пече в очите, а търсим прохлада през лятото. В този смисъл завесите имат важна роля в обзавеждането. Те не просто декорират прозорците и ни изолират от любопитни погледи. Основната им задача е да позволят точно толкова светлина, колкото ни е необходима в стаята—във въпросния час, ден, сезон от годината.

завеси


Избирайки пердета, трябва да имаме предвид характеристиките им: материалът и текстурата на тъканта, нейната плътност, цвят. Всички те създават хармонично единство със светлината.
Пердетата спират пътя на лъчите или им позволява да озарят мрака в стаята с малки прозорци. Най-важен е балансът. Той се постига като знаете основните правила при избор на завеси, а те се определят от…по посоките, към които „гледат” прозорците!


Южни прозорци


Плътните завеси са подходящи за прозорци, гледащи на юг. Материята трябва да задържа излишната светлина и топлина. Може да си поръчате пердета не само с платнена подплата, но и специално външно топлоотразяващо покритие.

Много е важно тъканта за “южните” завеси да е устойчива на избледняване. Най-красиво изглеждат тези, които са в „студени” или неутрални цветове: синьо, тюркоаз, сиво, бежово, кремаво.

южна стена


Северни прозорци

Завеси за северна стена


През тях не влиза много светлина в стаята. Компенсирайте този недостатък с помощта на завесите в топлата гама от цветове — жълто, оранжево, с красиви, ярки цветя. Може да заложите на вградени светлини на перваза, за да имате достатъчно светлина в мрачно време.

Завеси за северна стена


Изкуствената светлина е различна от слънчевите лъчи, затова е по-добре да използвате леки, полупрозрачни завеси, които няма да пречат на това.


Западни прозорци

Завеси  за запад


Ако стаята ви е с прозорци, обърнати на запад, забранете си червени и оранжеви тъкани — отраженията на залязващото слънце могат да придадат на стаята откровено агресивно настроение. И зеленото е неприемливо според специалистите по вътрешен дизайн. Всички останали цветове са приемливи и въпрос на вкус и темперамент.

Завеси за запад


Източни прозорци


Те, откровено казано, са най-любимите за декораторите! Дават огромно пространство – поле за изява на вкусовете ви. Там можете да сложите бели, розови, сини завеси. Представете си само! Слънчевата светлина, която прониква през тях, е тази на изгряващото слънце. Това ще направи сутрешното събуждане радостно и оптимистично дори в най-мрачните дни на годината.

Източна стена завеси


Трудно е да посрещнете без добро настроение деня, ако първото нещо, което видят очите ви не е играта слънчевите лъчи по пердетата и цялата богата палитра от цветове на небето. За да направите усещането по-магическо, препоръчваме нежни, полупрозрачни материи. Те ще са ви от особена полза за останалата, по-късната част на деня, когато слънцето ще се е преместило на запад, а вие ще се нуждаете от повече светлина!


Най-интересното решение за завесите, а прозорците към всички стени е да намерите от онзи специален тип – изработени от специални материали, които пречупват слънчевите лъчи по определен начин, създавайки невероятна игра на светлина и сенки. Всичко това се случва повече от веднъж на ден: сутрин, на обед, вечер, когато ъгълът на посоката на лъчите се променя поради движението на слънцето през хоризонта.

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *