Как да подобрим качеството на въздуха и водата у дома?

Представете си само, какво би станало, ако милиарди хора по света се опитат да живеят и работят с грижа за планетата и нейните ресурси! Резултатите ще са впечатляващи.

Но и всеки човек може да направи нещо, което да е от полза за цялата планета.  Започнете с нещо просто – подобрете качеството на въздуха и водата у дома. Като намалите производството на вредни емисии в собствения си дом, ще помогнете не само на семейството си, но и ще намалите щетите върху околната среда.

чиста къща

Контролирайте радиацията и вредните емисии у дома

Радиацията засяга всяка точка на Земята. Лъчите идват от Космоса, а по-голяма част от тях биват погълнати от земното кълбо, макар някои радиоактивни газове да се разпространяват във въздуха. Да, тази радиация е естествена, но колкото по-малка е, толкова по-добре. И въпреки че не можем да я контролираме, има много неща от ежедневието ни, които също създават радиационен ефект и върху които можем да окажем влияние.

Смята се, че нивото на радиационен фон до 30 микросиверта/ час се счита за безопасно за хората. Но как да се уверите, че показателите във вашия апартамент не са по-високи? За целта е нужен не гайгеров брояч, а битов дозиметър. Той не мери само естествената радиация, а и вредните емисии, които се носят от околните обекти.

Съществуват дозиметри, които не изчисляват само вредните лъчения, но и количеството нитрати в плодовете и зеленчуците. Това прави инвестирането в такъв уред още по-обосновано.

Ако апаратът отчете надвишена норма на вредните лъчения, трябва на първо място да се отървем от предметите, които ги излъчват. Ако не може да установите кои са те, най-добре е да се свържете със съответните служби по безопасност.

Чистата вода – не каприз, а необходимост

Не трябва да допускате никакъв компромис, когато става въпрос за качеството на питейната и напоителната вода. Ако имате съмнение в качествата й, непременно дайте проби за анализ.

За да пречистите водата, най-добре е да се снабдите с агрегат за пречистване. През неговите филтри се улавят различни вредни примеси: органични микрочастици, бактерии, хлор, ръжда, тежки метали и др.

Ако нямате възможност да използвате или монтирате подобен апарат, можете да закупите и два битови филтъра за вода и да ги инсталирате в кухнята и в банята. Ако се съмнявате в качеството на водата, може да я съберете в туби, за да престои (поне няколко часа). Не е излишно да добавите ябълков оцет (1 чаена лъжичка на 3 литра вода) и 5% йод (3-5 капки на 3 литра вода). Така ще я изчистите от микроби. Друг вариант е да използвате парчета шунгит, които да поставите на дъното на каната, за да пречистят водата или камъни от зеолит, които също станаха популярни с пречистващите си свойства. Като естествен филтър и пречиствател действа и кремъка. Така че, ако живеете извън града и нямате възможност да използвате пречистващи системи, кремъкът е отлично средство за пречистване на водата.

Чист въздух = добро здраве

За контрол върху качеството на въздуха съществуват много устройства. Те отчитат температурата на въздуха, влажността му,  както и всички видове прахови частици.

Самият анализатор обаче не прочиства въздуха. За това се нуждаем от устройства, които почистват, овлажняват и дори дезинфекцират въздушните маси като сплит системата към климатика.

Последното поколение климатици има още по-добри свойства. Те повишават качеството на въздуха чрез фотокатализа, озониране, йонизация на електроните и др. Но дори и с тяхната употреба трудно ще си осигурите истински еко дом, без вредни емисии газове, лъчения и с кристалночиста вода. Особено ако искате да се ползвате от  всички „екстри” на съвременния начин на живот. Но инвестирайки в качествени и максимално безвредни домашни системи, може да бъдете спокойни за здравето на всеки член на семейството си.

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *