Картините в интериора – да ги подредим правилно и със стил

Картините не са просто част от интериора

Използването на картините като декорация в дома е обичайна практика, използвана от много дизайнери. Те помагат да запълним празното пространство на стените и да придадем завършен вид на дадено помещение. В същото време обаче могат да бъдат и доста полезни, особено, ако искаме да разграничим отделните помещения в дадено жилище, без да използваме стени или други разграничителни средства за тази цел.

картини в интериора (11)

Но дори и когато просто декорираме един дом, пак има някои тънкости при избора на картини, цветовете и начина на подреждането им. Ето няколко препоръки, как е най-добре да ги съчетаете.

картини в интериора (1)

1. Контраст в цветовете

Когато използвате картини за декорация в някое помещение, желателно е да ги съчетавате, така че да са в хармония с останалата част от помещението. Ако искате домът ви да изглежда уютен, изберете пейзажи или пасторални картини. За модерен интериор по-подходящи са художествените фотографии или модернистични абстрактни картини. Също така не смесвайте цветовете. Картини на тъмен фон изпъкват по-добре върху светли стени и обратното. Изключение правят черно-белите платна, които се вписват и в двата вида интериор.

картини в интериора (10)

2. Картините в дневната

При декориране на картини в дневната, важно е да ги поставите на странични стени, които не гледат към прозореца. Ако имате колони между прозорците в помещението, също може да поставите на тях картини. Най-лесно е да ги разположите на стената срещу библиотеката или над дивана. Спокойно може да разположите по-малките картини и на рафтове по секцията, а по-големите платна–на някоя от стените. Тук отново важи правилото за баланс–ако имате малки платна, задължително поставете поне три или четири на едно място на едната част от стената и една голяма на другия край, на достатъчно разстояние едни от други.

картини в интериора (18)

3. Картини в спалнята

По принцип това помещение е предвидено за сън, но картините и тук могат да бъда подредени. Най-добре е да ги разположете срещу тоалетката, ако или над спалнята.

Картините могат да служат като завършващ или цветен акцент в помещението, но е най-добре да са в синхрон с останалата част от стаята. Например, ако спалнята ви е в бежови тонове, картината също е желателно да е в пастелната гама. Избягвайте червени, оранжеви или други натрапващи се цветове, тъй като стаята предполага покой и усещане за релакс.

картини в интериора (17)

Що се отнася до разположението им, в зависимост от това колко е голяма спалнята и имате ли много мебели в нея, може да избирате между различни варианти. Така например, може да разположите една картина на стената над леглото и две срещу него, в зависимост от това, как е разположена спалнята ви. Препоръчително е обаче тя да остане единствена, когато от двете й страни има монтирани нощни лампи на стената, или лампиони, тъй като иначе се създава усещане за претрупаност. А по този начин ще подчертаете платното, без в същото време да се създава усещане за затрупване.

картини в интериора (7)

4. Картините като средство за разделяне на пространството

Това е висш пилотаж и за най-добрите дизайнери, но спокойно може да се включите и самите вие. Използването на картини за разграничаване на отделните зони, така че да не са дисхармония с останалата част от помещението, понякога изглежда трудна задача. В този случай може да използвате големината на платната, за да оформите отделните зони. Кухнята традиционно не е място, където картините могат да се разположат, но ако е в комбинация с трапезарията, над масата за хранене натюрморти могат да стоят чудесно. Големи платна могат да разделят спалната зона от дневната, където вече може да проявите креативност и да поставите повече картини, по ваш вкус.

картини в интериора (4)

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *