Малката кухня — красива и функционална

Като най-важното помещение във всеки дом, кухнята трябва да бъде не само красива, но и функционална. И когато е голяма, лесно може да постигнете това. Но как да съберете всичко необходимо на едно място, когато тя е толкова малка?

Хубавото е, че винаги има решение. И днес ще ви покажем няколко наистина практични и много функционални идеи, които да използвате, когато помещението в дома ви е твърде малко.

Сгъваема маса за хранене

малка кухня декор (2)

Тази мебел е изключително полезна, когато имате наистина миниатюрна кухня, а трябва да се храните в нея. Вариантът е да използвате пространството в най-удобния възможен вид. За целта е необходимо просто да монтирате сгъваема маса под прозореца. Половината от нея може да служи за плот под прозореца, а останалата част да вдигате, когато имате нужда да се храните. Удобно и практично решение.

малка кухня декор (1)

Подвижен кухненски плот

Още едно добро решение. Когато поръчвате плотове за кухнята си, може да изберете такъв тип, който да се изтегля и да осигурява допълнителна работна площ при нужда. Или да ви служи за барплот, зона за хранене и други полезни дейности.

малка кухня декор (3)

Преместете шкафовете в горната част на помещението

 

Ако нямате достатъчно място в долната част на стаята, преместете шкафовете в горната. Може да разпределите всички мебели така, че да заемат горната част от стените. Така ще имате достатъчно пространство за големите уреди в стаята, а в същото време да си осигурите и достатъчно място, което да използвате като зона за хранене или за други нужди.

малка кухня декор (4)

Кът за кафе край прозореца

В случай, че кухнята ви е толкова миниатюрна, че нямате възможност дори да си сложите сгъваема маса, може да си направите кът за кафе буквално на прозореца. За целта е достатъчно да монтирате една по-широка дъска през средата на прозореца и да сложите под нея две малки табуретки. И вашият кът за кафе е готов.

кухня дизайн

Рафтове по стените вместо кухненски секции

Още един вариант да спестите място. Може да монтирате рафтове по стените, върху които да подредите дребните подправки или по-малките съдове, които не може да сместите в шкафовете. Така ще имате възможност да „дишате” свободно в помещението, а не да се чувствате затрупани в него. Освен това изглеждат много удобни и се почистват по-лесно.

кухненски остров

Подвижен кухненски остров на колелца

Ако не можете да се лишите от любимия си кухненски остров, може да си поръчате такъв на колела. Площта под него може да се използва за съхранение на различни вещи и съдове, а плотът отгоре е идеален, когато ви е необходимо още място за готвене. При това може да го местите навсякъде, където е необходимо. Идеално, нали?

кухня с големи прозорци

И още—големи прозорци и светли цветове

Малката кухня ще бъде много по-приятна, ако използвате големи прозорци и светли цветове. Подходящи за тъмни помещения със северно изложение са топлите цветове като бананово жълто, прасковено, дори бледожълто или слонова кост. Бялото и светлите пясъчни тонове също са идеални.

Прозорците е желателно да бъдат колкото се може по-големи. Широките прозорци пропускат повече светлина и дават усещане за свобода и пространство на помещението. А вместо пердета използвайте щори, които допълнително ще създадат усещане за откритост и лекота на помещението.

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *