Практична декорация за стените в детската стая

За да расте едно дете щастливо, спокойно и любознателно, това до голяма степен се определя от средата, в която живее. Грижовният родител трябва да му създаде такава среда, в която то ще се чувства едновременно и защитено, и провокирано към творчество и игра. За целта са необходими не само удобни, здрави мебели, но и подходяща декорация за детската стая.

Украсата в помещенията за най-малките членове на семейството е различна. Тя не зависи само от възможностите и желанията на родителите, а и от възрастта, пола, предпочитанията на самите деца. Работата на мама и татко е не само да създадат вълшебна атмосфера за тях, но и да направят така, че всяка следваща промяна да бъде лесна и финансово достъпна. Не забравяйте, че децата растат бързо, вкусовете и желанията им се променят през ден, а и са много енергични. Техният малък свят се нуждае от красота, но и от практична декорация, която лесно може да се поддържа или при нужда – да се подменя.

Ето няколко идеи, които може да използвате, за да създадете оригинална детска стая. В процеса може да участват дори малките и стопани:

Дъска за рисуване с тебешир

Подобна „мебел” е все по-популярна в обзавеждането на детските стаи. Не слушайте тези, които смятат, че черната дъска е демоде! Това е изключително полезна веща, върху която детето може да рисува, да упражнява краснопис и основните математически действия. Когато порасне даже няма да я изхвърли. Там ще окача снимки и важни бележки.

Първоначално и изберете статив, за да може детето да я стига и да я мести из цялата стая. След това решете заедно къде да я монтирате, за да бъде още по-удобна за ползване.

„Активна” стена

Децата имат нужда да се катерят, да хабят енергия, да правят невъобразими упражнения, които изискват пространство…навън. Не винаги обаче може да му го дадете –имате ужасно много работа, паркът е далече, навън вали или те не са много здрави.

Ако имате ярка шведска стена или стена за катерене с уреди за висене, то сте направили много за семейния мир. Децата ще играят, колкото искат, без дори да напускат пределите на стаята си. Трябва само да добавите подходяща настилка или гимнастически дюшек в подходящ цвят, за да създадете хармонична атмосфера и забавна среда

Килим за детска стая

Подовите настилки в стаята на най-малките не са просто за топлоизолиране и защита. Те са задължителна част от декорацията и не ви говорим само за цветово съчетание и визуално разширяване на помещенията.

Детският килим може да е карта на света, чрез която мъничето ще започне да опознава континентите и да мечтае за пътешествия. Ако се вълнува от звезди и планети, може да изберете такава настилка, която ще превърне в стаята му в космическа станция.

Има килими, с чиято помощ може да се играе на дама, да се учат чрез игра буквите и цифрите или да се опознае животинския свят.

Стикери за детска стая

Начинът, по който ще изглеждат стените в детската стая, „дават тон” на цялостния интериор в помещението. По принцип, популярни доскоро бяха тапетите – ярки, интересни, с любими герои от приказките и комиксите. Те са страхотно и…малко скъпо решение! Търговците умеят да се възползват от родителската любов, но мъдрите мама и тате са наясно, че тапетите в детската стая изискват притеснително честа подмяна. Принцесата им расте и от еднорози преминава към кралски дворци, от тях – към икони на стила или вълнуващи, екзотични пейзажи. Момчетата пък от Мечо Пух лесно насочват ентусиазма си към въоръжени герои преди да залитнат към Големия спорт и безкрайния сват на Космоса и Океана.

Същият проблем имат и творчески настроените родители. Те не пестят пари, за да наемат художник, който да превърне стените в детската стая в неповторим пейзаж. Резултатът е превъзходен, но вкусовете на децата се променят не защото са капризни и презадоволени. Те растат опознавайки невероятните възможности, които им предоставя света. За да ги подкрепите в това, без да създавате драма и дупка в семейния бюджет, просто трябва да изберете по-икономично решение за украса. Това, което ви трябва са подходящи стикери за детска стая.

Анимационни герои, симпатични животинки, цветя, екстравагантни форми и супергерои – може да ги променяте всяка седмица буквално! Те са подходящи за всякакви повърхности: Поставят се лесно върху боядисани стени и едноцветни тапети, мебели от дърво и пластмаса, върху метални повърхности, стъкло и плочки.

Стикерите за детска стая няма да ви подведат нито с качество, нито с цена. За съвсем приемлива сума лесно ще променяте украсата в помещението. Тя ще може да се използва не само, за да носи радост на очите и да провокира въображението.

Има такива модели – ръстомери, с чиято помощ може да проследите цялото израстване на своите мъничета. Докато станат тийнейджъри, те не спират да се вълнуват колко и как могат да пораснат. Стикерите за детска стая са модерна и много по-атрактивна алтернатива от някогашните резки по косата на вратата.

С тяхна помощ може да се учи, докато се играе – ако залепите картата на света срещу леглото на детето, азбуката, таблицата за умножение, усвояването на полезни знания ще стане много по-лесно и естествено.

Гореспоменатата черна дъска може да бъде намерена и сред стикерите. Предимството ѝ под тази форма е, че е няма нужда да се закача на стената, да се използват крепежни елементи и така нататък: просто трябва да я залепите върху тапета, мебелите или всяка друга повърхност.

Детска къщичка / вигвам


Децата обожават да се преструват на възрастни и да се чувстват като господари на ситуацията. Като една по-голяма играчка, която ще украси стаята, може да използвате детска къщичка или индиански вигвам. Там момиченцето ще създаде собствен порядък,ще възпитава куклите като деца и ще кани приятелки. Момченцата ще използват детската къщичка/ вигвам като „база”, в която ще му хрумнат неизчерпаем брой приключения. За родителите обаче е красив начин да „маскират” целия безпорядък, получен от по-големи играчки, които не могат да се подредят по рафтове.

Направи си сам – декорация

Този тип украса за детската стая изисква време, сръчност и въображение, но е страхотна възможност да творите с децата си. Така ще можете безкрайно да обновявате  декора в стаята им, но и ще ги учите на полезни неща, които ще развиват фината им моторика, въображението, вкуса към детайла, въображението. С ръчно направените украшения може да чествате празници, може да поощрявате поредното им хоби или извънучебен интерес.

Тези неща, разбира се, не са трайни, но пък са ефектни и деликатно създават спомени за цял живот!

СПОДЕЛЯНЕ:

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *