Съхранение и организиране на стоките в кухнята — как да превърнем интериора в наш помощник?

Удобно разположените мебели в кухнята само наполовина решават проблемите на една домакиня. Организирането на пространството дава свобода, но след това идва ред и на организиране на продуктите в помещението. Да използваме любимите си продукти под ръка, винаги когато са ни необходими, при това, без да обикаляме цялото помещение и да превръщаме кухнята в бойно поле докато готвим, често е предизвикателство за всяка домакиня. Но има начин лесно и бързо да подредим всичко в кухнята, дори и да сме начинаещи в организирането на собствен дом.

кухня

Подредете хладилника

Подреждането на хладилника е първа стъпка. Зеленчуците се подреждат най-долу, а храните, които най-лесно се развалят — най-горе. Добре е да използвате кутии за съхранение, които ще запазят храната по-дълго време, а и не заемат много място. Предимството им е, че също така са прозрачни и може да следите състоянието на продуктите си в тях.

организиране на кухнята (5)

Подредете шкафа със сухи храни

Стъклените буркани са отличен помощник за съхранение на паста, овесени ядки, ориз, брашно, захар, фасул и други сухи варива. Най-добре е да изберете буркани с гумени уплътнения и метални капаци, които буквално са с вакуумно затваряне и не позволяват въздух или буболечки да проникнат вътре. Етикетите са отлично решение за по-бързо ориентиране на продуктите. Подредете продуктите в реда, в който ги използвате най-често. Тези, които са ви нужни постоянно — отпред, а останалите отзад.

организиране на кухнята (1)

Инсталирайте повече рафтове

В шкафовете и извън тях е важно да имате бърз достъп до стоките, които са ви нужни, а и всичко да е добре подредено. Затова е най-добре да използвате помощни рафтове за съхранение на продукти или подреждането ми. Може да си направите етажерки с различна големина и размери, на които да поставите варивата, сухите подправки и бурканите с консервирани храни. Течните подправки и продукти за готвене, също е добре да са обособени отделно — достатъчно близо до печката, за да са ви под ръка, когато готвите, и в същото време отделени в безопасна кошница или контейнер, които да ги предпазят от топлината на уредите.

организиране на кухнята (4)

Цедки, малки тигани, както и закачалките за прибори, могат да се подредят отново над печката или мивката. Тъй като ги използвате доста често, докато готвите, гледайте да са ви под ръка – близо до котлона, когато са ви нужни, но достатъчно далеч от пръските гореща мазнина или изпаренията.

Кутии за съхранение за използвани продукти

Какво да правите с останалата половин глава лук? Или отрязаното парче краставица? Ами месото и плодовете, които просто няма как да замразите отново. Най-добре е да използвате „капачки за храна”, които запечатват зеленчуците и плодовете, които са отрязани и по този начин ги запазват по-дълго от изсъхване. Или да ги приберете в малки пликове и кутии с цип или капак за съхранение на храни. Така ще могат да издържат по-дълго, докато отново ги използвате в следващите дни.

организиране на кухнята (3)
Плодовете и зеленчуците остават съхранени по-дълго, ако ги опаковате в целофан. Така ще запазят свежестта си поне още няколко дни, след като сте ги купили от магазина. Само се убедете, че сте запечатали добре опаковката.

организиране на кухнята (2)

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *