В духа на Мексико: Вдъхновяващи идеи за декорация на дома

Дом в мексикански стил — идеи, цветове и форми

Мексиканският интериорен стил несъмнено е един от най-ярките и открояващите се типажи в обзавеждането. Наситени цветове, на пръв поглед несъвместими тонове и десени, смесване на еклектични комбинации от текстури, предмети и стилове… традиционният мексикански дом съвсем не изглежда като от корица на списание.

На едно и също място може да видите минималистичен диван с огромно разпятие на стената, комбинирани с шкаф в стил рустик и ръчно тъкани черги на пода. А винтидж мивката в кънтри стил се оказва с умивалник покрит целия с цветни плочки. Ярък, жив и изключително оригинален, мексиканският стил сякаш не се подчинява на никакви правила. Но ако искате да обзаведете дома си в духа на Мексико, все пак има няколко основни принципа, които е желателно да спазите:

Мексикански интериор

 

1. Ярки цветове

Дизайнерите днес правят различни интерпретации, но по правило, в мексиканския дом присъстват четири основни цвята — жълто, синьо, червено и бяло. Стените обичайно са червени със сини елементи, които напомнят на глинестата почва на земята, или са в пясъчно жълто, като пустинята. Задължително обаче присъства и синия цвят — на тавана, като декорация по стените или рамките на прозорците. Но синьото задължително присъства.

мексико у

 

2. Ръчно тъкани материи

От килима на пода, през възглавничките на дивана, до седалката на стола, задължително в мексиканския дом има ръчно тъкани материи. Фигурите са най-често геометрични и в значителна степен напомнят българската шевица. Друг характерен елемент са плочките.

3. Плочки и мозайки

Плочките са почти неизменен елемент. Най-често те са малки и са под формата на мозайка — намират място върху декоративни подове, като пана в кухнята или коридора, а също и в банята или на двора.

 

4. Мебели в рустикален стил

Мексиканците са отколешни почитатели на рустикалния стил. Грубо изработените маси и столове са неизменна част от интериора, както и пейките. Големи шкафове и гардероби намират своето място не само в спалнята, но и в дневната, докато коридорите обичайно са с много по-малко мебели.

мексиканско

Тук често може да видите и стари куфари или сандъци, които да играят ролите на масички за кафе или помощни масички. Креслата и диваните са големи, масивни с широки и внушителни възглавници.

5. Растения и възглавници

Това са другите два елемента, които неизменно присъстват в мексиканския интериор. Най-често това е кактусът, или други пустинни растения, които са устойчиви на сухи периоди без вода. Възглавниците са задължителни — от спалнята, през верандата, дневната и всяко място у дома, където могат да бъдат добавени. Възглавниците са просто задължителни за един мексикански дом.

 

мексикански дизайн

6. Камък и дърво

Тъй — като рустикалните мебели са задължителна част от интериора на мексиканския стил, камъкът е друга важна част от стила на Мексико. Стените са задължително от камък, а подовете са от плочи. Дори камините и някои кухненски пещи са от дялан камък. Също така в екстериора на дома са и покритите веранди. Каменни колони се издигат във всяка хасиенда и образуват покрит двор, който обгражда често цялата къща.
Вратите са от масивно дърво, а прозорците големи и широки. Дървени греди са поставени върху таваните, а полилеят най-често е от ковано желязо.

мексиканска визия

Как да създадем мексиканска атмосфера у дома?

Спецификите на мексиканския интериор са много, но за да придобиете тази атмосфера в дома си, не е нужно да го преустройвате. Калъфки в традиционни мексикански мотиви за мебелите, няколко килимчета или черги в ярки цветове и няколко масички за кафе и столове в рустикален стил, ще придадат желания ефект. Декорирайте картините и снимките на стената в ярки рамки, а масата за тераса може да покриете с керамични плочки. Добавете и няколко цветни саксии и мексикански произведения на изкуството и сте готови. Вашият дом в мексикански стил е завършен.

 

мексикански стил

СПОДЕЛЯНЕ:

Сходни публикации...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *