Зониране и декориране на пространството с помощта на плочки

Зонирането на пространство може да се направи ненатрапчиво и същото време – атрактивно, с помощта на наредени плочки

Повечето съвременни апартаменти не са с особено големи размери. Понякога в едно помещение се налага да се прави преустройство, за да се използва като две различни по функция стаи – хол и кухня, спалня и кабинет, всекидневна и трапезария…Това може да създаде известно неудобство, но ако зонирате правилно ще получите едно много елегантно и функционално помещение.

За да се обособят отделните кътове се използват различни дизайнерски хитрости. Може да го направите с параван, с помощта на мебел, осветление или настилки. Много популярно е зонирането с помощта на плочки. То не се натрапва и не отнема от пространството като мебелите, но някак елегантно и ненатрапчиво успява да „раздели” стаята на функционални кътове.

Идеи за зониране с помощта на плочки

Може да сложите облицовка само едната стена, а останалите – да боядисате в цвят близък до нейния, но в различна тоналност. Това най-често се прави на „гърба” на дивана. По този начин естествено се обособява кът за почивка .

За зониране на пода може, например, да изберете плочки на ниски цени, които имитират дърво. Останалата част покрийте с паркет или ламинат в същата окраска. Така различието ще е видимо, но няма да бъде натрапчиво.

Няма нищо лошо и във видимата разлика в текстурите на покритието. Ако подредите ламинат в зоната за отдих, може да сложите контрастни по цвят плочки в кухненския ъгъл.

Много интересно решение е да разделите пространството симетрично с плочки от една и съща колекция, но в различни цветове.

Зониране на банята с плочки

Разделянето на кътове не е дизайнерски подход само в случаите, в които трябва да обособим две- три функционални зони в една стая. Прави се и в самостоятелни помещения. По този начин се постига структуриране. Този подход се използва предимно в декорирането на бани – независимо от тяхната големина и стил на обзавеждане.

Зонирането с плочки в банята се извършва по два начина:

По цветове

Осъществява се по два начина:

Като се използват плочки с контрастни цветове – с тяхна помощ се постига ясно очертаване на пространството. В мокрите помещение има всевъзможни паравани, колони, ниши. Като ги използвате с контрастни цветове ще създадете усещането за няколко отделни бани.

Ако използвате плочки с един и същи цвят, но в различни нюанси получавате деликатно разделяне на зони. Така пространството все пак се разделя на участъци, но не се губи усещането за единно цяло.

Зониране на декора


То се постига чрез „игра” с различни текстури или шарки на плочките. Виждали сте го и сами – под формата на мозайка за декорация на душ кабина, различни ниши или паравани.

Декорации с плочки в баня

Повечето хора не могат да си представят обзавеждането на баня без плочки. Малцина обаче знаят как да създадат неповторим интериор с тях. Повечето хора разчитат на споделени идеи в мрежата или идеи на дизайнер. Да създадеш нещо наистина уникално обаче не изисква много – оригинална идея и плочки на ниски цени в необходимото количество.

Ето някои наистина интересни възможности, които ще се хареса на всички, които обичат нетрадиционните решения:

„Кръстословица” или надпис

За любителите на интелектуалните провокации или много привързаните към семейството хора това е прекрасен начин да разнообразят скуката на чисто белите плочки. На пазара се предлагат модели с отпечатани букви. С тяхна помощ може да направите „кръстословица” с имената на близките си или симпатичен надпис на стената зад душ-кабината.

Хоризонтални ленти

Ако банята ви е в два контрастни цвята, може да превърнете дори лаконичността в стилно решене. Направете един хоризонтален ред с плочки в цвят, съответстващ на този, който има пода. Контрастът с останалите в помещението ще се получи много ефектен.

Още по-шарено и артистично е да „опашете” цялата баня в цветни ленти.

Близко до природата

В модерните интериори все по-често се използват еко елементи или поне будят асоциация за такива. Може да провокирате усещане, че сте в океана, да речем. С лазурно синя облицовка на стените, бял таван и под, имитиращ пясък, дърво или камък, ще се чувствате така сякаш плувате в необятни води.

Феновете на еко и лофт интериора може да изберат суров, но красив интериор. Идеално решение за тях е да облицоват стените плочки, имитиращи камък или тухли.

Шах-мат

Ако имате едноцветни, тъмни стени, подът нека да е „шахматен”. Независимо дали ще изберете класическо черно и бяло или друг тип контрастни цветове, ще направите банята да изглежда по-просторна и интересна.

Етно мотиви


Независимо дали ще изберете азиатски, арабски или всякакъв друг тип етно елемент, това би бил интересен акцент в банята. Направете го, ако целият ви дом се придържа към този стил. Така ще получите един наистина хармоничен интериор и в частност – баня с интересна декорация.

СПОДЕЛЯНЕ:

Може да харесате още...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *